Blog

De voordelen van een MVP: ook mogelijk met een beperkt budget

Als bedrijf wil je zo snel mogelijk je nieuwe idee op de markt brengen. Je wilt klanten trekken, feedback verzamelen en groeien. Een MVP geeft een vliegende start aan je SaaS oplossing en zorgt ervoor dat je snel kunt starten met een beperkt budget.

Wat is een MVP?

De letters MVP staan voor Minimal Viable Product. Dit is een simpele versie van je product, waarin de toegevoegde waarde voor de gebruikers goed naar voren komt. Met een MVP trek je snel nieuwe gebruikers aan die feedback geven op je product. Op basis hiervan ga je een MVP verder ontwikkelen tot complete SaaS-oplossing.

Hoe bouw je een MVP?

Een MVP is de eerste versie van je SaaS-oplossing. Toch is dit niet de eerste stap in het ontwikkelingsproces. Hieronder zetten we de stappen voor je op een rij.

Marktonderzoek

Start eerst een marktonderzoek. Hierin breng je de wensen van je doelgroep in kaart. Welk probleem heeft jouw doelgroep? Hoe los je dat op met jouw SaaS-product? Denk hier zelf over na, maar stel de vragen ook direct aan de potentiële gebruikers van je product.

Bepaal de basis

Welk specifiek en uniek probleem gaat je eindproduct oplossen? Bepaal de belangrijkste features die hiervoor nodig zijn. Een MVP is de basisversie van je app en hierin moeten de basisfuncties terugkomen. Dit betekent dat je je ideeën moet beperken. Bepaal de kern van je SaaS-oplossing. Je kunt later altijd nog extra functies toevoegen.

Bouw je MVP en verzamel feedback

Nu heb je de basis voor je MVP in handen. Vertel je doelgroep dat ze je SaaS-oplossing kunnen testen. Verzamel feedback, zodat je weet hoe je het product moet verbeteren. Een MVP is namelijk niet het einddoel. Het is een middel om je product te laten groeien.

Wat zijn de voordelen van starten met een MVP?

Test je SaaS-oplossing met een MVP

Heb je een goed idee voor een SaaS-oplossing? Dan test je de bruikbaarheid met een MVP. Hiermee merk je direct welke functies werken en welke onderdelen je moet verbeteren. Je betrekt de doelgroep direct bij dit proces, doordat zij tips kunnen geven. Hierdoor groeit hun vertrouwen in je SaaS-oplossing.

Een MVP is budgetvriendelijk

Het ontwikkelen en lanceren van een SaaS-oplossing vraagt om een investering. Door te starten met een MVP beperk je de eerste kosten en test je direct of je SaaS-oplossing werkt. Zo neem je minder risico en start je met een klein budget. Vervolgens breid je de MVP uit tot het grotere SaaS-product. 

Een MVP is schaalbaar

Een op maat gemaakte MVP is altijd schaalbaar. De eerste versie van je SaaS is makkelijk aanpasbaar en uitbreidbaar. Zo werk je naar de perfecte SaaS-oplossing. Maar ook na een paar jaar pas je het product eenvoudig aan. Groeit je bedrijf? Dan groeit SaaS mee. 

Een oplossing op maat voor jouw bedrijf

SaaS (Software as a Service) is een oplossing op maat voor jouw bedrijf. De software is precies ingesteld op jouw specifieke bedrijfsprocessen, klanten en doelstellingen. Hierdoor ga je efficiënter en beter werken. 

Wil je werken aan de ontwikkeling van een MVP voor je SaaS? Wend heeft veel ervaring met MVP en SaaS-projecten. Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek. 

Heb je vragen? Neem contact op met Wouter.

Op de schouders van reuzen

Veilig, betrouwbaar en bewezen. Dat is wat je nodig hebt als jij een online applicatie laat ontwikkelen & beheren.

Django & React
framework

Van snelle prototypes tot schaalbare oplossingen. Onze frameworks zijn flexibel en schaalbaar.

Geen aandacht,
geen groei

Gebruik de juiste metrics om snel te optimaliseren, te itereren en je gewenste groei te maximaliseren.

AWS datacenters
in europa

Betrouwbaar, veilig en snel data beheer & verkeer op de services van Amazon, door Wend ingericht en beheert.

ISO 27001
Gecertificeerd

Betrouwbaar en veilig omgaan met data van anderen. Dat is geen motto maar een werkwijze.